U bent hier
Soft capping op de top van de burcht om regenwater te bufferen en af te voeren langs de zijwanden.
De werken aan de Burchtruïne gaan onverstoord verder! Op 22 februari voerde de stad bovenop de burchtruïne ‘soft capping’ uit, een natuurlijke ingreep met beplanting. Soft capping is het afdekken van de muurresten met levende planten, in combinatie met een specifieke voedingsbodem, substraatlaag en andere materialen. De randen van de soft-capping zijn bijzonder belangrijk. De planten die later over de randen groeien, zorgen voor een natuurlijke druip, waardoor de metselwerkranden niet te zwaar belast worden door aflopend water.
Aan de top van de torenruïne waren door de jaren heen de meeste begroeiingen ontstaan. Naarmate houtachtige planten groeien, neemt ook het wortelstelsel in de muur toe en worden de stammen breder. Hierdoor wordt het metselwerk uiteen geduwd en ontstaat er schade. Kleine niet-houtachtige begroeiing kwam ook voor, maar vormt geen probleem naar vochtinsijpeling en schade door scheurvorming. Deze plantjes verwijderen laat eerder openingen achter waarlangs het regenwater gemakkelijker in de muur kan dringen.
Het natuursteenmetselwerk aan de top van de ruïne was niet homogeen, maar erg grillig van vorm, door de jarenlange verwering en afbrokkeling van de stenen. Op die manier was het onmogelijk om een vlakke waterlijst te creëren om te voorkomen dat water in de toekomst opnieuw in het muurwerk zou dringen. Voorafgaand aan het uitvoeren van de soft capping, werd de bestaande muurbeëindiging dan ook grondig gecontroleerd en gerestaureerd. Hierbij werd er ook voldoende rekening gehouden met veiligheid en toegankelijkheid voor inspecties en herstel in de toekomst en waren aanpassingen naar een lichtere golvende aard van de muurbeëindiging noodzakelijk.
'De zones waar de plantengroei was ontstaan, worden vandaag afgedekt met soft capping om regenwater te bufferen en af te voeren langs de zijwanden en om schadelijke houtachtige plantengroei te verhinderen zodat toekomstig onderhoud beperkt wordt.' Vertelt Schepen van Onroerend erfgoed Mieke Claes.
Soft capping is het afdekken van de muurresten met levende planten, in combinatie met een specifieke voedingsbodem, substraatlaag en andere materialen. De zoden worden speciaal tot dit doel gekweekt en vakkundig aangebracht door gespecialiseerde vakmensen. Het betreft droogtebestendige planten en zowel de plantjes als de substraatlaag absorberen regenwater, beschermen de muurdelen en laten het oude muurwerk ‘ademen’ en uitdrogen.
De substraten werden gelijkmatig op de muur verdeeld en bedekken de gehele oppervlakte, zoals op de foto’s zichtbaar. Op verspreide plaatsen werden pluggen aangebracht die het substraat tijdelijk op de muur bevestigen totdat de wortelgroei voldoende hechting heeft. Ter hoogte van de ankerpunten voor het veilig werken met touwtechnieken zijn ook buffers aangebracht om te voorkomen dat de planten deze ankerpunten zouden overwoekeren.
De randen van de soft capping zijn bijzonder belangrijk. De planten die later over de randen groeien, zorgen voor een natuurlijke druip, waardoor de metselwerkranden niet te zwaar belast worden door aflopend water.