Sint-Truiden maakt plan voor 8 zonevreemde bedrijven en 2 kastelen

Op 15 mei 2023

De stad Sint-Truiden laat een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken voor tien zonevreemde bedrijven, waaronder twee kastelen. “Sommige bedrijven kunnen nu in de problemen komen, omdat hun toestand niet helemaal in orde is”, zegt N-VA-schepen Mieke Claes. (foto Jozef Croughs)

 

(Bron HBVL)

De dienst Ruimtelijke Ordening van de Stad Sint-Truiden gaat het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) zonevreemde bedrijven van 2006, dat in 2016 verviel, aanpassen. Met de opmaak van het ‘RUP Zonevreemde bedrijven bis’ wil de stad nagaan wat de toekomstvisie is voor de betrokken bedrijfssites. Per site worden de krijtlijnen voor die toekomstige ontwikkeling uitgewerkt.

Concreet gaat het om tien bedrijven op uiteenlopende adressen, met uiteenlopende activiteiten: van grondwerken, transport en tuinwerken tot takeldienst en winkelmagazijn. Onder die tien bedrijven ook twee kastelen: het Kasteel van Ordingen en Château de la Motte.

“Het wordt absoluut geen heksenjacht, maar wel een proces in samenspraak met de bedrijven en met de nodige ondersteuning”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Claes (N-VA) van Sint-Truiden. “Sommige bedrijven kunnen vandaag in de problemen komen, omdat hun toestand niet helemaal in orde is. Wat niet wil zeggen dat wij zomaar een vergunning gaan afleveren. Het geheel wordt bekeken in een breder verhaal. Aan elk bedrijf zijn er de nodige randvoorwaarden gekoppeld. Er is ook maximaal gekeken hoe dat het betrokken bedrijf, op een correcte manier en volgens de huidige regelgeving, op de huidige locatie kan passen, met de nodige aandacht voor de draagkracht van de omgeving en omwonenden. Want ook daar hebben we zeker oren naar.”

Evenwicht

Welke ingrepen zijn er dan nodig op het terrein? “Denk aan het vergroenen van de terreinen, aanpassingen op het vlak van verkeersveiligheid, ruimte geven aan water of de beeldwaarde verbeteren in de buurt van het fietsroutenetwerk. Verder ook inzetten op parkeermogelijkheden en hernieuwbare energie. Kort samengevat: maximaal inzetten op het evenwicht met de omgeving”, stelt schepen Claes.

Mocht er ooit een bedrijf toch beslissen om zijn activiteiten stop te zetten, dan zijn voortaan de nodige vergunningen beschikbaar. “Dit is niet alleen voor de bedrijven positief, maar ook voor onze stad is dit ‘RUP Zonevreemde bedrijven bis’ heel belangrijk. Bedrijven zijn de motor van onze stad, daarom willen we hen op een constructieve manier in dit dossier ondersteunen”, aldus Mieke Claes.

Richard Sleurs, eigenaar en zaakvoerder van Het Kasteel van Ordingen, is tevreden dat er eindelijk werk wordt gemaakt van dit perspectief.

“Er komt eindelijk een ruimtelijk planologisch kader, zodat wij met een rustig gemoed onze zaken kunnen behartigen”, reageert Richard Sleurs. “Het was hoogtijd dat men er komaf mee maakte en dat wij na al die jaren nu de nodige stappen kunnen zetten om ons in regel te stellen.”

Vanaf dinsdag 16 mei tot en met maandag 17 juli loopt het openbaar onderzoek naar het ‘RUP Zonevreemde bedrijven bis’.

Infomoment:

Dinsdagavond 16 mei  in de GAZO tussen 18.00 en 20.30 uur.

Op basis van de adviezen, bezwaren en opmerkingen zal het plan verder worden uitgewerkt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is