Inhuldiging van geconsolideerde burchtruïne van Brustem

Op 11 september 2023

De burchtruïne van Brustem is op vrijdag 8 september feestelijk ingehuldigd in het bijzijn van Peter De Wilde, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed en CEO ad-interim van Toerisme Vlaanderen, vertegenwoordigers van het lokaal bestuur en de inwoners van Brustem. De eeuwenoude burchtruïne van Brustem, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1170, heeft zo een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan haar verhaal. Nadat de toren meer dan 30 jaren in de stellingen stond, is de consolidatie van de burchtruïne te Brustem eindelijk klaar.

Beschermd monument en beschermd cultuurhistorisch landschap

De torenburcht in Brustem werd in 1170 opgericht door Lodewijk I, Graaf van Loon, als versterkte voorpost tegen de stad Sint-Truiden. In 1956 kreeg de oude slottoren van de burcht en zijn omgeving al de status van beschermd monument en beschermd cultuurhistorisch landschap, omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke, historische en esthetische waarde. Door de eeuwen heen kon de onvermijdelijke tand des tijds niet worden afgewend, en werd een grondige restauratie onvermijdelijk. De huidige consolidatie zorgt ervoor dat de ruïne volledig gestabiliseerd is en verdere aftakeling wordt vermeden.

“Er zijn buitengewone inspanningen geleverd om dit unieke erfgoed te bewaren. De lange weg tot de uiteindelijke restauratie levert een boeiend verhaal. Een hoofdstuk kunnen we zeker en vast wijden aan de ontdekking van de restanten van een tweede bruggenhoofd. Deze waren zodanig intact gebleven dat ze een hele nieuwe dimensie geven aan de consolidatie.”, vertelt schepen van onroerend erfgoed Mieke Claes. “Met het wegnemen van de stelling is de ruïne in al haar oorspronkelijke pracht en glorie te bewonderen. Door de bouw van een nieuwe brug, de restauratie van de bruggenhoofden en de aanleg van trappen is de burcht opnieuw vrij toegankelijk voor Truienaars en bezoekers van heinde en ver. De omgeving rond de burchtruïne krijgt de komende jaren ook een opfrisbeurt. De consolidatie van de burcht is een eerste stap om de site om te vormen tot een recreatief erfgoeddomein waar iedereen het rijke verleden van de burcht en zijn omgeving kan ontdekken. De natuur, het landschap en het rijke cultuurhistorische erfgoed dragen bij aan de toeristische aantrekkingskracht van stad en streek."

"Tijdens de restauratiewerken hebben we alles in de strijd geworpen om de Burchtruïne zoveel mogelijk in ere te herstellen en opnieuw bereikbaar te maken voor het publiek. Als nieuwe schepen voelde ik mij oprecht bevoorrecht om de werken van nabij te mogen opvolgen Het was een zeer interessant en leerrijk groeiproces waarbij elke fase vele nieuwe wetenswaardigheden over de burcht en haar geschiedenis aan het licht bracht, met als hoogtepunt de ontdekking van het tweede bruggenhoofd. Deze ontdekking had een enorme archeologische waarde en geeft veel geheimen prijs over het bouwwerk." Vervolgt Mieke Claes.

Nu de torenburcht intussen volledig verlost is van haar stellingen eindigt het verhaal nog niet helemaal. De komende jaren zal ook de omgeving een opknapbeurt krijgen. We trachten zo de hele site nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor bezoekers en toeristen.

Ere wie ere toekomt. Graag bedank ik de aannemer Renotec, de architecten ESA, het Studiebureau Archeologie, het ingenieurs- en studiebureau Triconsult, Ariane Van de Plas, onze expert onroerend erfgoed, en alle andere vakmensen die hebben meegewerkt aan de consolidatie van de burchtruïne. Er was veel inzicht en flexibiliteit nodig om dit werk tot een goed einde te brengen. Ondanks de onvoorspelbare wendingen zijn jullie daar met glans in geslaagd. Respect.

"Bedankt ook aan mijn collega’s en voorgangers die tijdens de vorige legislaturen grote stappen hebben gezet ter voorbereiding van de ontsluiting van de Burcht. Het was een proces van lange adem. Uiteindelijk bracht de subsidie die in 2020 werd toegekend door de Vlaamse overheid (Matthias Diependaele) alles in een stroomversnelling. Met de subsidie van € 700.000 en een eigen bijdrage van € 900.000 zijn we er als stad uiteindelijk in geslaagd om de hoofddoelstelling voor deze site – de consolidatie en toegankelijkheid van de torenruïne – te realiseren en had ik is als schepen de eer om dit avontuur tot een goed einde te brengen.  " Schepen van Onroerend Erfgoed Mieke Claes 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is