Herziening van steunmaatregelen in afvalfactuur voor alleenstaanden en éénoudergezinnen in Sint-Truiden

Op 8 december 2023

Het lokaal bestuur Sint-Truiden herziet de steunmaatregelen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen die voorzien zijn in het belastingreglement huishoudelijke afvalstoffen. Na evaluatie is vastgesteld dat de brede toekenning van deze steun in de vorm van een Shop&TheCity cheque niet altijd de meest effectieve manier is om alleenstaanden en éénoudergezinnen te versterken. Met het proefproject REMI onderzoekt het Sociaal Huis de mogelijkheid om vanaf 2024 gericht steun toe te kennen.

Belastingreglement huishoudelijke afvalstoffen

Voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen, werkt Sint-Truiden samen met Limburg.NET. In het kader van deze dienstverlening krijgt elk Truiens gezin jaarlijks een factuur, die door Limburg.net wordt verstuurd. Het afvalreglement voorziet vrijstellingen, tegemoetkomingen en verminderingen voor specifieke doelgroepen zoals rusthuisbewoners, personen met een referentieadres, gezinnen met bepaalde sociale kenmerken…  Als aanvullende ondersteuning biedt het lokaal bestuur Sint-Truiden een financiële tegemoetkoming aan alleenstaanden en éénoudergezinnen in de vorm van een Shop&The City-cheque ter waarde van 25 euro.

“Op dit moment maken zo’n 7127 alleenstaanden en éénoudergezinnen aanspraak op de extra tegemoetkoming. Vanaf 2024 passen we dat reglement aan en wordt die bijkomende steunmaatregel losgelaten. Zo komt er een uniforme aanpak voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen in alle gemeenten aangesloten bij Limburg.net. Dit zorgt voor een gestroomlijnde dienstverlening en een gelijke behandeling van belastingplichtigen in het hele bedieningsgebied”, vertelt schepen van Financiën Günther Dauw.

Gerichte steunmaatregelen

Het reglement voorziet nog steeds een resem van vrijstellingen, tegemoetkomingen en verminderingen. Deze blijven behouden. De herziening stelt het lokaal bestuur echter in staat om middelen vrij te maken voor zij die het het meest nodig hebben.

Het Sociaal Huis brengt de noden van de inwoners in kaart. Daarbij wordt vastgesteld dat de druk bij een specifieke groep alleenstaanden en éénoudergezinnen erg hoog is. Daarnaast zijn er ook alleenstaanden en éénoudergezinnen die financieel wel voldoende draagkracht hebben. Om dit onderscheid beter te maken is het lokaal bestuur ingestapt in het proefproject ‘REMI’. Via de REMI-tool krijgen de maatschappelijk werkers een signaal wanneer het gezinsinkomen ontoereikend is. De tool geeft een gestructureerde overzicht van inkomsten en noodzakelijke uitgaven en helpt bij het zoeken naar effectieve wegen om de koopkracht van financieel behoeftige gezinnen structureel te verbeteren.

Via de maatschappelijk werkers kan een betere dienstverlening op maat gebeuren.

Het bestuur roept iedereen, die het financieel moeilijk heeft, op om een afspraak te maken bij het Sociaal Huis via 011 60 60 44

Praktisch:

Voor vragen en verdere informatie kunnen inwoners contact opnemen met info.milieu [at] sint-Truiden.be. Voor 2023 kan de extra tegemoetkoming wel nog aangevraagd worden. Alle rechthebbenden ontvingen hierover een brief.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is